De CONSENT-methode, een nuttig alternatief voor bekende vergadervormen (2025)

Hoe maak je een vergadering zo effectief mogelijk? In een serie blogs staan we stil bij alternatieve vergadermethodes. Verschillende manieren om de inhoud van je vergadering vorm te geven. In dit blog legt trainer Adrian Roest uit hoe de C.O.N.S.E.N.T.-methode helpt om maximaal draagvlak te vinden zonder slagkracht te verliezen.

Verbindend én effectief vergaderen met de C.O.N.S.E.N.T.-methode®

Door Adrian Roest – trainer C.O.N.S.E.N.T.-methode®

Waar samengewerkt wordt is afstemming nodig. Hoe gelukkiger de samenwerking, hoe krachtiger de dienst of het product waar je samen voor staat. Een fijne, vruchtbare samenwerking ontstaat gemakkelijker als de vergadermethode bijdraagt aan onderlinge verbinding. In de afgelopen jaren heb ik veel waardering gekregen voor de C.O.N.S.E.N.T.-methode. Hiermee is vergaderen effectief én verbindend. De methode is concreet, begrijpelijk en toepasbaar voor iedereen, van grote organisaties tot kleine gezinnen.

Vergaderen leidt helaas vaak tot vele ergernissen: improductiviteit, passieve zwijgers of haantjes die blijven praten… Wellicht mis je als werkgever eigenaarschap bij je werknemers. Of mis je als werknemer gelijkwaardigheid in het contact met je werkgever. Door het inzetten van de eenvoudige overlegstructuur van de C.O.N.S.E.N.T.-methode voorkom je ergernissen en komt alle focus op het doel van de samenwerking.

Consent-beginsel

Zoals de naam van de methode al doet vermoeden speelt het consent-beginsel een centrale rol. Dit consent-beginsel houdt in dat een besluit genomen is, wanneer geen van de aanwezigen een beargumenteerd en overwegend bezwaar heeft tegen het voorstel. ‘Consent gaan’ betekent dus dat degene die ‘consent geeft’ niet voor het voorstel hoeft te zijn, alleen maar niet tegen is.

Als iemand ‘niet consent’ gaat, heeft deze persoon meteen ook de verantwoordelijkheid om zijn bezwaar toe te lichten en een nieuw voorstel te formuleren, waarop vervolgens aan de groep ‘consent’ gevraagd wordt. Zo gaan we door tot iedereen met een voorstel ‘consent’ kan gaan; het mooie moment dat alle groepsleden het besluit kunnen dragen.

Dit kan in de besluitvorming wat extra tijd kosten. Maar de tijdswinst zit in de gezamenlijke verantwoordelijkheid en focus waarmee het besluit uitgevoerd kan worden. En omdat iedereen zich gehoord voelt en een bijdrage leverde in de besluitvorming is er geen ‘achteraf-geklaag’.

Niet langer het recht van de sterkste

Het mooie van deze methodiek is dat er geen sprake is van een meerderheid of minderheid en dat ‘politiek’ noch ‘het recht van de sterkste’ een rol speelt. Samen staan we voor een gezamenlijk doel. Als dat doel nog niet helder is, dan is dát stap 1: met consent bepalen wat het doel van het team/de kring is. Dat doel is daarna leidend; alle keuzes worden afgestemd op het doel. Ontstaat er alsnog verwarring of onenigheid, dan is het wellicht nodig om weer terug te gaan naar de kern: wat is ons doel?

De CONSENT-methode, een nuttig alternatief voor bekende vergadervormen (1)

Adrian Roest, gecertificeerd CONSENT-trainer




“Door het inzetten van de eenvoudige overlegstructuur van de C.O.N.S.E.N.T.-methode voorkom je ergernissen en komt alle focus op het doel van de samenwerking.”



Als je iets inbrengt is het niet meer alleen jouw verantwoordelijkheid, maar draag je het met het hele team. Samen ga je kijken hoe jouw inbreng verrijkend kan zijn voor het team en/of jezelf als onderdeel van het team.

Behulpzame structuur

De methode heeft een aantal eenvoudige handvatten om deze mooie woorden in de praktijk uit te werken. Zo helpt de structuur van de bijeenkomst om bij de inhoudelijke bespreking van de agenda alle neuzen dezelfde kant op te hebben. De gespreksetiquette faciliteert daadwerkelijk luisteren, om elkaar in alle rust en focus te kunnen horen en verrijken. En heldere gespreksrondes helpen om van agendapunt tot besluit te komen.

Gaan werken met deze methode betekent niet dat meteen alle ergernissen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Vanaf het moment dat je de methode gebruikt, heb je wél een structuur waarin elke ergernis constructief besproken en opgelost kan worden. Zodat de volle aandacht naar jullie gezamenlijk doel, product of dienst kan.

Nieuwsgierig?

Vele mensen zijn jullie voorgegaan en gebruiken de methode in hun organisatie en/of gezin. Ik kan je veel ‘succesverhalen’ vertellen. Echter het meest overtuigende verhaal is als jullie zelf gaan ervaren dat de methode werkt, ook in jullie situatie! Daarom laat ik jullie graag middels een Introductieworkshop kennismaken met alle facetten van de methode. Kijk op http://www.ikwij.nl/OurMeeting voor het aanbod.

Adrian Roest is gecertificeerd CONSENT-trainer

Met zijn bedrijf IkWij helpt hij teams te werken vanuit gemeenschappelijkheid en onderlinge verbinding en zo bij te dragen aan het gezamenlijke (doel).

De CONSENT-methode, een nuttig alternatief voor bekende vergadervormen (2025)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Virgilio Hermann JD

Last Updated:

Views: 6157

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Virgilio Hermann JD

Birthday: 1997-12-21

Address: 6946 Schoen Cove, Sipesshire, MO 55944

Phone: +3763365785260

Job: Accounting Engineer

Hobby: Web surfing, Rafting, Dowsing, Stand-up comedy, Ghost hunting, Swimming, Amateur radio

Introduction: My name is Virgilio Hermann JD, I am a fine, gifted, beautiful, encouraging, kind, talented, zealous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.